Ce este screening-ul?

Screening-ul reprezinta o examinare de masa, care consta in aplicarea unui ansamblu de procedee si tehnici de investigatie asupra unui grup populational in scopul identificarii de prezumtie a unei boli. (dupa “to screen” – engl.: a cerne, a separa)

Care sunt metodele de screening pentru cancerul mamar?

Modalitatile de screening pentru cancerul mamar includ examinarea clinica a sanului, mamografia si autoexaminarea periodica a sanului.

Ce este mamografia?

Mamografia este o explorare radiologica (folosind raze X) a sanului. Aceasta investigatie se efectueaza la indicatia medicului specialist.

Mamografia se executa în mai multe incidente, de regula în doua, cranio-podala si oblica, atat la nivelul sânului presupus bolnav cat si la cel sanatos.

Interpretarea mamografica trebuie facuta numai în contextul clinic. Mamografia si examenul clinic sunt complementare, unele leziuni mamare au numai reprezentare radiologica, iar altele pot fi decelate clinic, dar nu pot fi evidentiate mamografic.

Ce este ecografia mamara?

Ecografia (ultrasonografia) glandei mamare este o metoda de examinare a sanului ce utilizeaza ultrasunetele, folosindu-se în mod curent pentru diagnosticarea tumorilor mamare. Ecografia este, dupa mamografie, una dintre cele mai utile investigatii imagistice în diagnosticul afectiunilor mamare.

Ce este RMN-ul mamar?

Rezonanta magnetica este o tehnica imagistica ce foloseste un camp magnetic pentru diagnosticul afectiunilor mamare, iar folosirea substantelor de contrast imbunatateste sensibilitatea si specificitatea metodei.

Ce este PET-CT-ul?

Tomografia cu emisie de pozitroni (Positron Emission Tomography) este o metoda ce permite evidentierea unor modificari functionale, o caracterizare metabolica, nu numai localizarea spatiala a leziunii. Tumora maligna are in general un metabolism modificat fata de tesuturile normale, anomalie care poate fi evidentiata folosind trasori metabolici marcati cu emitatori de pozitroni.

Ce este punctia (biopsia) mamara?

Diagnosticul de certitudine in cancerul mamar se pune numai prin examenul anatomopatologic al tumorii. Punctia (biopsia) mamara este reprezentata de totalitatea tehnicilor/manevrelor chirurgicale prin care se preleveaza material tisular tumoral necesar examenului anatomo-patologic.

Examinarea histopatologica a cancerului mamar aduce informatii ce fac posibil diagnosticul leziunii, determinarea prognosticului bolii si permite o intelegere mai buna a biologiei neoplasmului pentru un tratament adecvat.

Ce este imunohistochimia (IHC)?

Imunohistochimia tumorilor este o metoda anatomo-patologica moderna de diagnostic si evaluare a tesuturilor. In cancerul mamar, imunohistochimia se foloseste uzual pentru a pune in evidenta caracterele de agresivitate, evolutia diferita a neoplasmului si pentru a modula indicatia terapeutica.

Stadializarea Cancerului Mamar (dupa UICC www.uicc.org)

Stadiul 0 Tis N0 M0
Stadiul I T1 N0 M0
Stadiul IIA T0 N1 M0
T1 N1 M0
T2 N0 M0
Stadiul IIB T2 N1 M0
T3 N0 M0
Stadiul IIIA T0 N2 M0
T1 N2 M0
T2 N2 M0
T3 N1, N2 M0
Stadiul IIIB T4 N0, N1, N2 M0
Stadiul IIIC orice T N3 M0
Stadiul IV orice T orice N M1

Documente necesare pentru consultatie

Pentru consultatii medicale din ambulatorul de specialitate al Instituitului Oncologic Bucuresti „Prof. Dr. Alexandru Trestioareanu” va sunt necesare:

  • Bilet de trimitere de la medicul de familie la care sunteti arondat catre Institutul Oncologic Bucuresti „Prof. Dr. Al. Trestioreanu”;
  • Dovada calitatii de asigurat medical (adeverinta salariat/student/elev, talon pensie/somaj/ajutor social, declaratie notariala etc.); pentru detalii vizitati: http://www.cnas.ro/casmb/page/adeverinta-de-asigurat.html
  • Cartea de identitate;
  • Cardul de sănătate;
  • Documente medicale/examinari anterioare complete.
Consultatiile medicale efectuate in cadrul institutiilor medicale private se supun termenilor si conditiilor afisate de acestea. Programarea telefonica prealabila este necesara.

Documente necesare pentru programare internare sau interventie chirurgicala

Daca in urma consultatiei medicale se decide necesitatea unei internari/interventii chirurgicale programate va sunt necesare urmatoarele documente:

  • Bilet de trimitere de la medicul de familie la care sunteti arondat catre Institutul Oncologic Bucuresti „Prof. Dr. Al. Trestioreanu”;
  • Dovada calitatii de asigurat medical (adeverinta salariat/student/elev, talon pensie/somaj/ajutor social, declaratie notariala etc.); pentru detalii vizitati: http://www.cnas.ro/casmb/page/adeverinta-de-asigurat.html
  • Cartea de identitate;
  • Cardul de sănătate;
  • Documente medicale/examinari anterioare complete.